Strona główna forum Historia Kaszubska szlachta |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
WILK |
wysłane dnia:
22.3.2005 13:03
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 22.3.2005 z: Wiadomości: 4 |
Kaszubska szlachta Chciałbym założyć ten temat - bo myśle jest on tu potrzebny .
Jestem nowym użytkownikiem . Jak byłem mały babcia uczyła mnie kaszubskiego . Teraz chyba nic już nie pamiętam . ------------------------------ W tym temacie będzie można poszukiwać i pisać na temat szlachty kaszubskiej . Ja np chciałbym sie dowiedzieć wszystkiego na temat mojej rodziny i krewnych . Bo sam wywodze sie z kaszubskiej szlachty . Na ścianie wisi mój rodowy herb - MANDYWEL (odm. herbu ROGALA ) . |
WILK |
wysłane dnia:
22.3.2005 13:07
|
jeszcze jedno Poszukuje wszelkich wiadomości na temat wsi mojej rodziny - Popielewa , oraz innych terenuów osadnictwa mojego rodu tj. Czaganiec , Wieniec , Czarne Oleandry itp .
Z poważaniem Paweł Piotr Jerzy Marchlik-Popielewski herbu MANDYWEL |
Mundek38 |
wysłane dnia:
22.3.2005 18:41
|
Aktywny użytkownik Zarejestrowany: 24.2.2005 z: Wejherowo Wiadomości: 38 |
Re: Kaszubska szlachta Na tej stronie jest wykaz szlachty kaszubskiej, może tam znajdziesz to co szukasz?
|
CzDark |
wysłane dnia:
22.3.2005 22:27
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: Kaszubska szlachta Wejle, jidze to ò ną starnã:
http://www.szlachta.org/szlachtakaszubska.htm ?
|
WILK |
wysłane dnia:
31.3.2005 19:37
|
Re: Kaszubska szlachta Prosze o wszelkie wiadomości związane ze wsią : Popielewo .
Z góry dziękuję . |
ania1574 |
wysłane dnia:
22.8.2008 18:04
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 22.8.2008 z: Wiadomości: 1 |
Re: Kaszubska szlachta Witam, jestem pierwszy raz na tej str. i widziałam ,że szukasz Popielewskich i miejscowości , które znam .Moja babcia z domu nazywała się Popielewska i mieszkała w Czarnych Olędrach, póżniej w Czagańcu.Jeśli temat nadal Ciebie interesuje ,proszę o kont.
|
CzDark |
wysłane dnia:
3.10.2008 3:39
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: Kaszubska szlachta MANDIWEL to nie je twój herb, le twòje nôzwestkò. Jô znóm ną sytuacëjã. Mie téż pierwi gôdalë jëż na przëmiôr 'Żuroch' (jak 'Żuroch-Czôpiewsczi') czë 'Sëchi' (jak 'Sëchi-Lëpińsczi') to herbë, ale to są wirklich nôzwëstka.
(dólnomiemiecczé 'Mandüwel', strzednogórnomiemiecczé 'Mannteuffel')
|
egopol |
wysłane dnia:
4.11.2008 22:56
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 4.11.2008 z: Gdańsk Wiadomości: 11 |
Re: Kaszubska szlachta Witam serdecznie.
Jestem człnkiem Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Aktualnie przeprowadzamy szereg projektów związanych z Pomorzem w tym Kaszubami i Kocieiewm. W tym ideksacje ksiąg metrykalnych z Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie., cmentarzy z terenu Pomorza. Oraz indeksację 2200 osób wziętych do wehrmachtu w 1944 roku. Sa to 17-letni chłopcy. Nie jest prawdą, że księgi metrykalne zostały zdeponowane w Archiwum w Bonn. Jak Niemcy uciekali z Pomorza zabrali te księgi z terenów Prus i zostały one przekazane do odpowiednika naszego AD w Regensburgu. Parę lat w wyniku działąń naszego Episkopatu oraz wielu genealogów księgi te wróciły do Polski i przekazane do odpowiednich AD. Nieliczne księgi znajdują się w odpowiedniku AP w Lipsku. Współpracujemy z Towarzystwami Genealogicznymi z całej Polski. Zapraszam na stronę www.ptg.gda.pl Pozdrawiam Krzysztof Borowski PS wszelkie pytania odnośnie towarzystwa proszę kierować bezpośrednio do mnie |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |