![]() ![]() ![]() |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
schilder |
wysłane dnia:
30.8.2008 12:28
|
Zarejestrowany użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 19.2.2008 z: Wiadomości: 12 |
Piosenka kaszubska Witam. Mam znowu pytanko odnośnie piosenki, która puszczana jest w radiu Kaszebe. Nie wiem jaki jest jej tytuł. Być może nazywa się ona „Ostatni Tanc”???
Niestety nie mam czcionki kaszubskiej zainstalowanej w komputerze i nie znam za bardzo kaszubskiego, ale w piosence pojawiająca się słowa „Karólewo balu…ostani dej me tenc….jesz raz….jo prosza Ce..” Ktoś może zna tytuł tej piosenki? Z jakiej ona pochodzi płytki i gdzie ją można kupić? Pozdrawiam. |
aniacupka |
wysłane dnia:
1.9.2008 10:25
|
Aktywny użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 31.10.2003 z: Wiadomości: 33 |
Re: Piosenka kaszubska Co prawda nie jestem z Radia Kaszëbë, ale mogę Ci napisać. Piosenka zespołu Chëcz, o której piszesz ma tytuł "Strzód widów zalë", nie ukazała się na żadnej płycie.
|
schilder |
wysłane dnia:
3.9.2008 23:13
|
Zarejestrowany użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 19.2.2008 z: Wiadomości: 12 |
Re: Piosenka kaszubska Dziękuję Ci Aniu za informację. Mam nadzieje, ze może uda mi się zdobyć jakoś tę piosenkę.Wiesz może gdzie ją można dostać, skoro nie ukazała się na żadnej płycie? Jeszcze raz wielkie dzięki za informacje.
|
fopke |
wysłane dnia:
4.9.2008 12:42
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 7.7.2003 z: Chwaszczëno Wiadomości: 462 |
Re: Piosenka kaszubska Witam. Tekst i prawidłową wymowe można znaleźć na www.fopke.pl- w "Bazie tekstów i melodii".
Pozdrawiam Tomasz Fopke
|
schilder |
wysłane dnia:
4.9.2008 19:27
|
Re: Piosenka kaszubska Dziękuję Panie Tomaszu za podpowiedź. Tak naprawdę szukałem tekstu tej piosenki na Pana stronie, ale nie wiedziałem jaki ma ona tytuł i trudno było mi ją znaleźć- teraz na pewno będzie łatwiej.
A tak na marginesie, Pana strona jest dla mnie, człowieka który nie ma korzeni kaszubskich, który mieszka 300 km od kaszub i który nawet nie słyszał na żywo języka kaszubskiego, prawdziwym skarbem. Pomysł jest super i dzięki tekstom i wzorcowej wymowie umieszczonym na Pana stronie, dużo się nauczyłem i zrozumienie kaszubskiego stało się łatwiejsze. Szkoda tylko, że nie ma żadnych nowych nagrań felietonów, bo są one bardzo ciekawe i bardzo fajnie się ich słucha. Zamierza Pan dodać może jakieś felietony? A tak na marginesie, czy orientuje się Pan może czy można gdzieś kupić tę płytę Zespołu Checz? Pozdrawiam serdecznie. |
fopke |
wysłane dnia:
5.9.2008 8:29
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 7.7.2003 z: Chwaszczëno Wiadomości: 462 |
Re: Piosenka kaszubska Dziekuję za miłe słowa. W najbliższym czasie uzupełnię stronę o kolejne materiały. W sprawie kontaktu z Checzą proszę o maila na fopke@wp.pl
Pozdrawiam Tomasz Fopke
|
czida |
wysłane dnia:
16.11.2008 19:22
|
Zarejestrowany użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 16.11.2008 z: Wiadomości: 3 |
Re: Piosenka kaszubska checz robi nowy material i profil na myspace, poza tym od niedawna jest strona - checz.net.
|
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |