![]() ![]() ![]() |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
fopke |
wysłane dnia:
1.8.2007 21:09
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 7.7.2003 z: Chwaszczëno Wiadomości: 462 |
Strona browaru po kaszubsku Jedinô browarniô na kaszëbsczi zemi na swòji jinternetowi starnie kòl anielsczégò i niemiecczégò tłumaczeniô ùdostãpnia wersją kaszëbską.
Zdrzë: http://www.browar-amber.pl/KASZ/main.html
|
bcirocka |
wysłane dnia:
1.8.2007 21:29
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 10.12.2004 z: Przodkowo Wiadomości: 530 |
Re: Strona browaru po kaszubsku Autorem przekładu na kaszubski jest Tomasz Fopke, co skromnie przemilczał (no chyba nie ze względu na nieliczne literówki :)).
|
tczewianin |
wysłane dnia:
1.8.2007 21:35
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 17.7.2003 z: Pietzkendorf-Müggau Wiadomości: 779 |
Re: Strona browaru po kaszubsku Cytat:
Są tutaj parówkowi skrytożercy, którzy od razu się domyślili. Tomku - wielkie dzięki! To się nazywa promocja kaszubszczyzny! Amber to naprawdę fajne piwo, niech żyją mini browary! Hare Kryszna, hare hare!
|
Realista |
wysłane dnia:
1.8.2007 21:40
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 26.9.2004 z: Wiadomości: 243 |
Re: Strona browaru po kaszubsku No bardzo fajnie, tylko mnie za przeproszeniem krew już zalewa jak widzę pisownię "produkcjô, tradicjô" itp.
![]() No ludzie, to jest gorsza plaga niż po polsku np. "poszłem". W naszej literaturze to coś nie występuje, dziwactwo to pojawiło się chyba dopiero w latach 90tych XX wieku. Zaburza to całkowicie rytm i melodię języka. Niestety jest to bardzo zaraźliwe i nawet promowane przez jeden słownik (notabene dość problematyczny). ![]() |
sgeppert |
wysłane dnia:
2.8.2007 21:45
|
Dobrzińc Najich Kaszëb ![]() ![]() Zarejestrowany: 17.6.2003 z: 索波特 Wiadomości: 1608 |
Re: Strona browaru po kaszubsku Cytat:
No bardzo fajnie, tylko mnie za przeproszeniem krew już zalewa jak widzę pisownię "produkcjô, tradicjô" itp. Temat był poruszany na Radzie Jezyka Kaszubskiego. Ostatecznie przegłosowano końcówki krótkie -jô, ale sprawa pozostała kontrowersyjna.
|
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |