Strona główna forum Sprawë wspomienie dziadków |
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Ryszard |
wysłane dnia:
26.1.2005 23:03
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 25.3.2004 z: przódë: Gdiniô Wiadomości: 19 |
Re: wspomienie dziadków Mòj swiãti pamiãci dżôdk czãsto pòwtarzał:
"Jile, jile ji, nasza Jùla gédô: to są czasë." "Pòl sã ògniszku przë jednim wãgliszku." "Chto ma to gniecë, chto nié ma to nié ma nic." "Bãndze abò nie bãndze." A jakò, że robił w rybnej centrali, gôdôł sztërkama: "Arka piãc arka piãc, tu mòwi sziper Krefta Franz." Riszard |
pienczke |
wysłane dnia:
24.1.2005 13:06
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 31.5.2004 z: lasów Nowego Pomorza Wiadomości: 310 |
Re: wspomienie dziadków Mój dżôdk gôdôł wiedno w gôrzu " A paralisz jédén jo"; o kimś kogo nie lubił 'ten hùleszpidżel'. Òboje dżôdk a babczia gôdale cziede so jescele 'A Marija Józef!' Téż nawetk cziej gôdalë pò pòlskù wiedno beło 'buten', 'halac' a do kùnc żëcô miele kraft kaszëbszczi akcent, np. 'Ti' zamiast 'Oni' etd.
Dłëgò bë spominac! Wieczni òdpòcziwóni... Bëlë slédni w mòji famileji, jaczi rozmiele nają mòwã.
|
CzDark |
wysłane dnia:
22.1.2005 18:06
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: wspomienie dziadków Utkwiły mi w pamięci dwa powiedzenia mojej babci, pochodzącej z parafii Lipusz:
"Jak ktoś Cię rzuci kamieniem - rzuć go chlebem" "To mnie ani nie chłodzi, ani nie grzeje" - gdy się żaliłem, że ktoś mnie przezywa, tak kazała mi mówić do osoby przezywającej Czy ktoś wie, czy te powiedzenia mają kaszubski rodowód, czy też są importowane, a poza tym jakby brzmiały po kaszubsku (aktualnie nie mam przy sobie słownika, a nie chcę zrobić błędu, czy słowo 'szmërgnąc' jest do końca odpowiednikiem polskiego 'rzucić'?) ?
|
stefan |
wysłane dnia:
22.1.2005 17:44
|
Stały bywalec Zarejestrowany: 19.8.2004 z: Wiadomości: 67 |
wspomienie dziadków W dniu Babci i Dziadka proponuje nute reflesji i wpisy o naszych Dziadkach.Powiedzenia kaszubskie naszych Dziadków.
Wszystkiego najlepszego.
|
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |