Strona główna forum Sprawë Skansen - obuczcie się |
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
slowk |
wysłane dnia:
5.8.2008 20:12
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 31.5.2007 z: Lëzëno/Wejrowò Wiadomości: 140 |
Re: Kaszëbskô bùdowizna Dzãkùjã Wòjtkù za taczi òpisënk. Jak bãdze leżnost zrobic rézã na kòle na gwës bãdã miôł bôczënie na wëzdrzatk naszich bùdinków kaszëbsczich i szlachùjąc pòrobiã òdjimczi. Tedë sã òdezwiã.
słôwk |
Wojtek |
wysłane dnia:
5.8.2008 7:57
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 1.12.2003 z: Kòscérzna Wiadomości: 202 |
Re: Kaszëbskô bùdowizna szparodżi to zdobné zakuńczenia délów (choc terô sa chiba w tim placu dôwô stojka z blachë), jaczi są szczice daku. Déle te krziżują sa na cziledzesąt centimétrów i ten wëstający sztëk je żłobiony. (sałabo konkretny i diskusyjny opisënk na Wikipedie). Jeżlë to jesz nie wëjasniwô, to móm gdzes odjimczi, ale terô ni móm czasu szukac.
dranica - téż pierszé móm czëté, ale zdrzë na Wiki
|
slowk |
wysłane dnia:
4.8.2008 21:46
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 31.5.2007 z: Lëzëno/Wejrowò Wiadomości: 140 |
Re: Kaszëbskô bùdowizna Cekawô ùdba na kaszëbsczi wëzdrzatk chëczów wspiartô wskôzóma lëdzy warkòwò tim sã zajimających. Jem gwes że taczi głosë sigają do zrëchtowaniô kaszëbsczi chëczë.
Nie wiém co znaczą: - szparodżi - drannicë Òbczas wanodzi na kòle nót bëłobë zrëchtowac òdjimczi i przezdrzec sã jak to wëzdrzi kòl nas.Na pierszi widzenié belno to nie wëzdrzi Słôwk |
Wojtek |
wysłane dnia:
4.8.2008 11:04
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 1.12.2003 z: Kòscérzna Wiadomości: 202 |
Kaszëbskô bùdowizna Witóm,
Téma kaszëbsczi architekturë je dlô mie prawie na czu, bo téż sa w to próbuja wgłabic. Na zôczątku smutnô refleksja: pierszą moją udbą co do zroju wiedzë o kaszëbsczich merkach w budowiznie béł kontakt ze swiéżima jinżinierama architektama, absolweńtama naszi Gduńsczi Politechniczi (tak sa szczëstlëwie złożëło, że znaja taczich). Jakno, że regionalizm je oglowo na topie, a do te jesz dzekôna Architektonicznégo Wëdzôlu na GP je, utitlowóny i znóny z wiôldżégo wkładu dlô wszelejaczich kaszëbsko-architektonicznych jinicjatiwów - Andrzej Baranowsczi, uznôł jem to za nôlepszi zdrój. Jak sa gwës domiszlôta to bëło pudło tak sromotné, że jaż strach. Wëszło na to, że jô wiém wiele wiacy z przëtrófkowich czile artiklów, niżle sztôłcony we Gduńsku inż. architekt a przë tim rodzony Kaszëba. Npgorzi, że prawie taczi lëdze stanowią pózni "môlowé planë rëmnégo zagospodarzeniô". Nôwiakszi jiwer je mëszla z okreslenim taczigo zbiérku cechów kaszëbsczi architekturë. Téma na dłëgszą diskusja. co do konkretów, to móm przesznëkrowóné czile ksążków, jaczé udało mie sa dostac w ti témie, ale blós w jedny móm nalazłé taczé jinżiniersczi spisënk "bédowónych" cechów. Stoi tam tak: "Sąd [konkursowi, przëp. wm] (...) stwierdzył, że za charakteristiczné elemeńtë budowiznë regionu Kaszub i Kocewiô całowno możlëwé do kontinuowaniô w dzysdniowi mieszkaniowi i letniskowi budowiznie, a téż możlëwé do zaleceniô wszëtczim projektëjącym, opiniującym i zatwierdzywającym projektë uznôwô: Otoczenié budinku: kwiatowi ogródkprzed budinka, tzw. "przedogródk", zrzeszenié chëczë z warziwnym ogroda i malinczim sada. Budink: prostô sylwetka i zwartô briła, ułożenié dwatraktowé, centralné usytuowanié ogniowégo systemu, kominë w kalenicë, nachilenié dakowich połaców kol 45 gradów, bez zbadnégo narësziwaniô rówiznë daku. Architektoniczny detal: proporcje oknowich dzurów krótko kwadratu, okna z drobnym dzeleniém, oczennice z wzérnikama o sztôltach roscënnnych abo geometricznych, podcéń, wiatrowé déle, szparodżi, pazdurë, zdobné listwë przë oknach i dwiérzach. Materiał: fundameńta z pólnégo komienia, sconë drzewioné szkeletowé, téż murowoné - szkelet wëfulowony glëną, ceglonym gruza za kalkowo-cementowi zaprawie abo cegłą, dakowé krëcé ze strzënë, słomë, dranicë, gontu, dakówczi, eternitu [(sic!), przëp. wm].* *Dom na Kaszubach i Kociewiu. Budynki mieszkalne, domki letniskowe, red. I. Trojanowska, Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział Miejski w Gdańsku, Gdańsk 1986 (sic!), s.6-7; dolmaczënk mój ;)
|
Wojtek |
wysłane dnia:
4.8.2008 11:00
|
Kaszëbskô bùdowizna
|
slowk |
wysłane dnia:
1.8.2008 20:43
|
Re: Skansen - obuczcie się Slédny dwa tidzenie Lëpińca jô miôł bëti na wschòdze na Pòdlasu (pòl.Podlasie) Pòlsczi i miôł jem bôczenié na wëzdrzatk bùdinków w tim dzélu naszégò kraju. Dzysdnia na wschòdny starnie Pòlsczi baro wiele òstało bùdinków z drewna – chòc nie leno ò taczich wspòmnã. Mëslã - że drzewiany bùdińczi colemało bëłë stôwiôné w ùszłocë ale je téż widzec że ti chtërny erbùją te bùdińczi nie stôwiają na tëch môlach nowëch chëczów leno zwiksza je ùprôwiają. Kładzą òni nowé pòkrëcé dakù , wëmieniwają òkna na drzewiany czë z plastikù czë òdnôwiają bùtnowé scanë. Je téż widzec nowé bùdińczi robioné na ten sam ôrt co te stori – chòc jich jem widzôł mało. Tam gdze bëłë drzewiany òkna bëzlëcha wszãdze bëłë òd bùtna dodôtkòwé drzewiané dwiérczi. Daki tëch bùdinków są ze spôdka na dwie starnë z tzw.pòddaczkama (pòl.naczółek) abò i bez nëch , òbrzészkòwò w spòdlim szczitów dzél wąsczigò dakù na całi dłùgoscë scanë - je to tzw.dak sôropòlsczi. Wiele je téż daków tzw. kùwertowëch. Òsoblëwie daki te nié mają w se dodôtkòwëch wësënionëch daszków – wëkùszów co na Kaszëbach je w wikszoscë. Colemało daki tëch bùdinków pòkrëti są blachą płaską na rąbk stojący.
Wspòmnã jesz ò bùdinkach pózny kòmùnë tzw. gierkòwsczich. Môlama widzec je leno bùdińczi z prostyma – płaścima dakama (pòl.stropodach), pòòstałé mają daki kùwertowé - òbrzészkòwò téż krëti blachą płaską. Kòl nas w wikszoscë te bùdinczi mają daki płasczi. Bezlëcha wszãdze w tich bùdinkach nad òknama jizbòwima są pòd ùstrzechą równiô zrobiony wąsczi òkna. Bez wielosc taczich bùdinków na Pòdlasu we wsach i môłich gardach to òne robią w całosce tam òsoblëwi wëzdrzatk. Móm swiąda że dzysdnia nie bùduje sã tam wiele taczich bùdinków w całoscë sã mùrëje – co je widzec. Na spòdlim mòjich rozezdrzeniów mòżna duńc do dbë że bùdińczi na Pòdlasu mają pòspółné pąktë: I zbér to bùdińczi drzewiané - dak ze spôdka na dwie starnë – dak stôropòlsczi - dak kùwertowi - krëcy blachą płaską - òkna drzewiany z dodôtkòwima bùtnowima dwiérkama II zbiér to bùdińczi mùrowóné - dak kùwetrowi - krëcy blachą płaską - pòd ùstrzechą równiô wąsczi òkenka Nie wiém jaczi wskôzë mielëbë ùdostac architekcë żebë sztaturzëc wëzdrzatk Pòdlasu. Jô bë chcëł żebë to béł dokłôdk do diskusjë ò bédowanym wëzdrzatkù bùdinków a òsoblëwie chëczów na Kaszëbach. Wszëtczi mòje rozezdrzeniô je leżnosc òbôczëc na òdjimkach chtërne wanożąc na kòle jem sprawił ale nie wiém jak je wprowadzec na naszą starna jinternetową. słôwk |
slowk |
wysłane dnia:
28.6.2008 21:55
|
Re: Skansen - obuczcie się Witam
Na temat "Domów w duchu pomorskim" możesz poczytać w Pomerani nr 7-8 z lipca-sierpnia 2007. Jest to w tym numerze Pomeranii "tematem miesiąca" obejmującym sporą część miesiącznika. Na temat planowanej trasy rowerowej północnych Kaszub, która ma biec przez wszystkie kraje wokół basenu Morza Bałtyckiego dowiesz się w Starostwie Powiatowym w Wejherowie. Można też zajrzeć na stronę tamtejszych cyklistów wtc.wejher.pl Słôwk |
nawcz |
wysłane dnia:
28.6.2008 13:10
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 23.6.2008 z: Nawcz-gm. łęczyce Wiadomości: 4 |
Skansen - obuczcie się Witam
czy są informacje dotyczące kolejki-Kościerzyna-Lębork ? czy są plany połączenia regionu trasami rowerowymi ? -na wschodzie Polski za ogromne pieniądze z UE jest budowana autostrada Rowerowa ,gdzie są odpowiedzialni urzędnicy z naszego regionu którzy nawet nie włączyli się w walkę o te dotacje ???????????? czy istnieje program ujednolicenia planow zabudowy Kaszubsczyzny?-obecnie buduje domek, szukałem odwołania się do danego stylu w architekturze -brak czy jest wydawane czasopismo regionalne dotyczące w całosci tego regionu ? wchodziłem na różne stronki o Kaszubach i jestem załamany nie potrafiłem znalesc zadnei informacji o dalszym rozwoju tego regionu, organizacje na jakie trafiłem zajmują się głownie przeszłoscią i zbieraniem datkow . byc moze miałem pecha trafiałem na stronki przedstawiających samych prezesow itp-p... pozdrawiam Marek |
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |