![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jark |
wysłane dnia:
10.4.2011 19:46
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 12.2.2004 z: Wiôldzi Kack Wiadomości: 578 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan W poprzednim spisie powszechnym zwariowało ponad 5000 osób, które mimo propolskiej propagandy (wręcz zaleceń dla rachmistrzów spisowych) przyznały się do kaszubskiej narodowości. Zapewne przed tym nierozważnym krokiem nie przeprowadziły stosownych badań genetycznych...
Twoja argumentacja mnie nie przekonuje - genetyka to jedno a poczucie narodowe to drugie. Wg przyjętego przez Ciebie schematu możemy zakwestionować istnienie narodowości ukraińskiej i białoruskiej, bo to przecież są wszystko Rosjanie. A Serbo-Łużyczanie? Czyż poprzez wielowiekowe kontakty cielesne z germanami nie są już tylko i wyłącznie Niemcami? Sądzę, że taka dyskusja nie ma większego sensu, bo każdy z nas mówi innym językiem. Na marginesie: piszesz, że "Kaszubi są grupa etniczną" Czy ktoś to już ostatecznie zadekretował? Wg analogicznych, i przede wszystkim politycznych, kryteriów przez 50 lat PRL-u Kaszubi posługiwali się polską gwarą. Gdy sytuacja polityczna się zmieniła gładko wszyscy przyznali, że to jednak jest odrębny język. Dlatego, wbrew aktualnie poprawnym politycznie teoriom, gotów jestem dalej twierdzić, że Kaszubi są oddzielnym narodem. Czas pokaże, kto z nas ma rację... |
Poprzedni wątek | Następny wątek |