![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
kaszeba |
wysłane dnia:
11.4.2011 17:37
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 22.10.2003 z: Dzierżążno Wiadomości: 196 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan SaszaR1a1a1:
Sam ród R1a1a1i-L365 (27 osób, z nazwiskami przodków), uważam za twórcę jednego z pięciu dialektów polskiego języka, zwanego kaszubskim, zob. na stronie: http://www.familytreedna.com/publicwebsite.aspx?vgroup=polish§ion=yresults Tam otwórz: Str. 2. i tytuł: L365, G Type. Najpierw chciałbym podziękować za obszerną odpowiedź, która niestety trochę rozmydla sprawę. Za chwilę do tego przejdę. Teraz chciałbym się jednak odnieść krótko do cytowanego wyżej zdania: 1) Nie ma czegoś takiego jak dialekt kaszubski języka polskiego (zakładając, że taki jest sens tego fragmentu). 2) Nie można też postawić znaku równości między językiem polskim i kaszubskim (jeśli taki miałby być sens cytowanego fragmentu). To są dwa odrębne języki. A teraz o kwestii najważniejszej. Prosiłem tylko o konkretną liczbę. Dostałem zaś obraz nieco zagmatwany. Moją prośbę chcę więc teraz nieco uszczegółowić. Proszę podać tylko konkretne liczby, bez odsyłania do stron (tym bardziej, że mam kłopoty z dotarciem do polecanej strony – czy chodzi o listę nazwisk, która zaczyna się od Barganskiego?). A teraz moje pytania (proszę tylko o konkretne liczby w miejsca wykropkowane; proszę wziąć pod uwagę wszystkie badania, które dały podstawę do przedstawionych przez Pana tez): a) Proszę podać liczbę osób, które poddały się badaniom i pochodziły z Pomorza, ale nie są Kaszubami - ……………………… b) Proszę podać liczbę wszystkich Kaszubów, których badano - ……………. c) Ilu Kaszubów spośród badanych, to przedstawiciele gałęzi R1a1a1i - …………… Dariusz Szymikowski PS. Myślę, że podanie konkretnych liczb nie będzie zbyt uciążliwe, skoro Pan pisze: „znam niektórych testowanych”
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |