![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
kaszeba |
wysłane dnia:
12.4.2011 5:04
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 22.10.2003 z: Dzierżążno Wiadomości: 196 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan SaszaR1a1a1:
Odp. Jeśli odbiorca czegoś nie rozumie, to jeszcze nie znaczy, żeby nadaca rozmydlał. To raczej nadawca czegoś nie rozumie. Prosiłem o konkretną liczbę przebadanych Kaszubów, której nie otrzymałem. Nadawca nie tylko rozmydla, ale też nie wie, że język kaszubski jest odrębnym językiem słowiańskim. Ponadto myli dwie rzeczy: zamieszkiwanie na Kaszubach z byciem Kaszubą. Nie wiem tylko, czy czyni to nieświadomie, z niewiedzy, czy też może świadomie, a to już chyba podlegałoby ocenie moralnej. Mam prośbę, aby Pan zechciał stosować przyjętą w nauce i prawie poprawną klasyfikację. SaszaR1a1a1: A ja, odkąd lat temu trzydzieści studiowałem językoznawstwo historyczne, zawsze spotykałem się tylko z taką klasyfikacją w nowszej i starszej, przedwojennej literaturze Proszę więc przeczytać jeszcze nieco nowszą literaturę. SaszaR1a1a1: Mam wynik tylko jednego badania ściśle ograniczonego do ziemi kaszubskiej. To więc nic nie znaczy. Na ziemi kaszubskiej mieszkają nie tylko Kaszubi. W dalszym ciągu nie wiemy więc ilu Kaszubów przebadano, choć w przedstawionej tabelce jest mowa o Kaszubach. Niestety, nie znam tej pracy Woźniaka (proszę o podanie tytułu), więc trudno mi powiedzieć, czy te badania przeprowadzono wyłącznie na Kaszubach (nie chodzi mi o ziemię, ale o ludzi). SaszaR1a1a1: Znając geografię Kaszub, możesz sobie wybrać miejscowości kaszubskie czy pomorskie. Geografia nie jest tu jedynym ważnym czynnikiem (mieszkaniec ziemi kaszubskiej nie musi być jednocześnie Kaszubą). Chciałbym się dowiedzieć ilu Kaszubów jest według Pana na tej liście (proszę podać konkretne nazwiska). Dariusz Szymikowski
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |