![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jark |
wysłane dnia:
12.4.2011 9:34
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 12.2.2004 z: Wiôldzi Kack Wiadomości: 578 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Wczoraj podważyłem wiarygodność tych badań w kontekście narodowości badanych, bowiem Kaszubi z gruntu (tradycji, przyzwyczajenie itd) są ludźmi niezwykle oszczędnymi. W takim sytuacji konieczność zapłacenia za badania oznacza, że kogo jak kogo ale Kaszubów będzie tam na prawdę nie wielu. Wątpliwość budzi także niewielka ilość osób, które zostały przebadane. Tu działa prawo statystyki - jeśli SaszaR1a1a1 mieszka tylko z psem to z badania statystycznego wyjdzie, że średnio bytujące pod tym konkretnym adresem osobniki są trójnożne. Na tej podstawie można byłoby domniemywać iż są to przedstawiciele chińskich żab trójnożnych. Bzdura? Oczywiście że bzdura.
Dywagacje o determinującym sprawy narodowe genotypie także są teorią mocno naciąganą. Jako potomek średniowiecznych niemieckich kolonistów (nie badałem swojego genotypu) mam do wyboru co najmniej trzy opcje - mogę uważać się za Polaka, Niemca lub Kaszubę. I to czy będę rasowo bliższy grupie neo danubian czy celtycko-nordyckiej nie ma tu nic do rzeczy. Jak pisze SaszaR1a1a1 jest to nauka bardzo młoda, więc może przed wyciąganiem daleko idących wniosków poczekajmy jeszcze z 15-20 lat ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |