![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
SaszaR1a1a1 |
wysłane dnia:
17.4.2011 18:23
|
Współtworzę ten serwis ![]() ![]() Zarejestrowany: 6.4.2011 z: Wiadomości: 73 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Cytat:
JERK: „Dywagacje o determinującym sprawy narodowe genotypie także są teorią mocno naciąganą. Jako potomek średniowiecznych niemieckich kolonistów (nie badałem swojego genotypu) mam do wyboru co najmniej trzy opcje - mogę uważać się za Polaka, Niemca lub Kaszubę. I to czy będę rasowo bliższy grupie neo danubian czy celtycko-nordyckiej nie ma tu nic do rzeczy. Rodowód genetyczny wprawdzie nie determinuje narodowości, ale jest rownoznaczny z pokrewieństwem. A pokrewieństwo tworzy rodzinę, ród, plemię i... O tym pokrewieństwie i związkach rodzinnych można nie wiedzieć. Ale jego świadomośc jest składnikiem, a nawet czynnikiem budującym świadomość rodową, plemienną i narodową. Tak jak zwykła metryka urodzenia czy chrztu w kręgach imigrantów amerykańskich, tak wynik testu Y-DNA i mtDNA; jego zakres stale się powiększa. Przyjdzie czas, gdy wszyscy ludzie będą świadomi swojej grupy Y-DNA. A to nie będzie bez wpływu na świadomość przynależności etnicznej i narodowej. Dam jeden z przykładów. Na naukowym amerykańskim forum RootsWeb pewien forowicz, Niemiec, skarży się, że zbyt długo czeka na wyniki testów swojego Y-DNA. Po kilku dniach odpowiada pracownik laboratorium FTDNA: „Jest już wynik pierwszego panelu. Wstępnie została rozpoznana haplogrupa R1a1a, „slowiańska” . „Psiakrew” – zareagował Niemiec (no, trochę inaczej, ale nie chcę tego napisać). Po kilku dniach ów Niemiec pisze: „Przeglądałem internetowe strony. Słowianki są piękne”. Po kilku następnych dniach pisze: „Polskie dziewczęta są prześliczne!” Co to oznacza? Chyba przebudowała się świadomośc narodowa owego „Niemca”. Haplogrupy Y-DNA wskazują wielkie gałęzie/rody genetyczne. Natomiast mutacje STR (a teraz standardowo testuje się 111 markerów), tworzące haplotyp Y-DNA, mogą wskazać dość bliskie pokrewieństwo, np. kuzynowstwo drugiego stopnia. Inne badania mogą wskazać ojca lub brata. Haplotypy zaś układają się w programach komputerowych w wielki ród czy plemię. Dam przykład takiego wielkiego plemienia, którego centrum znajduje się w Karpatach. Jak ocenili genetycy rosyjscy, istotną częścią jest tu plemię Wiślan (w centrum w Małopolsce i Podkrapaciu), z datowaniem około 2000 lat. ![]() Jest i drzewo genealogiczne, wskazujące na rodowe powiązania. ![]() Świadomośc takiego pokrewieństwa nie może nie wpłynąc na świadomość narodową. Wszystkich zainteresowanych tym tematem zachęcam do przetestowania swojego Y-DNA, np w firmie FTDNA. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |