![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
SaszaR1a1a1 |
wysłane dnia:
18.4.2011 10:01
|
Współtworzę ten serwis ![]() ![]() Zarejestrowany: 6.4.2011 z: Wiadomości: 73 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Cytat:
bcirocka pisze: Zastanawia mnie, dlaczego Saszaitd. uparcie powtarza jedną myśl - że kaszubski nie jest odrębnym językiem, tylko dialektem polszczyzny. Co chce przez to osiągnąć? Czy przez powtarzanie tego, jak mantry nieledwie, chce kogoś do tego przekonać? :) Panie/Pani Saszo, czy taki jest cel Pana/Pani wypowiedzi? Co chcę osiągnąć, powtarzając, że kaszubski nie jest oddzielnym językiem? Pragnę tylko jednego: żeby było zgodnie z prawdą naukową. Studiowałem (jak Pani) językoznawstwo historyczne zwane też lingwistyką. Nawet coś w poważnych wydawnictwach publikowałem z dziedziny rozwoju dialektów języka zachodniosłowiańskiego około X/XI wieku. Dlatego wiem, że dialekt kaszubski nie stanowi jakiegoś oddzielnego języka (zastrzegam, że słowa dialekt używa się niekiedy zamiennie ze słowem gwara, co nie oznacza jakiejs deprecjacji; zależy to tylko od przyjętej nomenklatury). Proszę zaglądnąc do wartościowej naukowej literatury, którą akurat mam stale u siebie, np: 1. T.L. Spławinski, Język Polski, 1978 i późniejsze, rozdz. II. Słowianie Zachodni i rozdz. III. Naród i jezyk polski 2. Klemensiewicz, Spławiński, Urbańczyk: Gramatyka historyczna języka polskiego, 1981 i wydania późniejsze; r. I, par. 6 i 7; strona głównie 34-40 (wzmianki o kaszubskim pojawiają sie w całym tomie). 3. F. Sławski, Język słowiański, w. Języki indoeuropejskie (red. Leszek Bednarczuk), t. II, s. zwłaszcza 915-924; 4. Kaszubski dialekt, w: Encyklopedia językoznawstwa ogólnego, 1995, s. 259. 5. Inne najnowsze encyklopedie ogólne. Dialekt kaszubski stanowi ważny i wartościowy element w rodzinie dialektów lechickich (język od Bugu poza Łabę), bowiem wykazuje wspólne tak zwane innowacje językowe zarówno z zachodnim skrzydłem dialektów lechickich, czyli wielecko-obodrzyckim, sięgającym mniej wiecej od zachodniego przybrzeża Łaby po linie w rejonie Koszalina. jak i ze wschodnim, czyli polskim skrzydłem tej grupy (do którego należy pięc dialektów. zespołów gwar: wielkopolski, śląski, małopolski, mazowiecki i kaszubski). Te wspólne innowacje, najpierw z grupą zachodnią (Odra-Łaba), potem z dialektem mazowieckim i wreszcie całym zespołem dialektów polskich: Odra-Bug), świadczą, że Kaszubi żyli kiedyś, już od czasów prasłowiańskich, w zwartej terytorialnie grupie (raczej kolejno) z tymi trzema zespołami i dzięki temu dokonywały się wśród nich owe wspólne innowacje. Takie innowacje mogą więc być cennym elementem, służacym poznaniu historii owych grup etnicznych i ich języka. Genealogia genetyczna jeszcze nie rozpoznała jakiejs specyficznej gałęzi rodu R1a1a1 wśród Obodrzyców i Wieletów, a takżed wśród Mazowszan, jak w grudniu rozpoznano wśród Kaszubów: mutacja L365, ród R1a1a1i. Ale mapa FTDNA (wyżej cytowana) sugeruje wydzielenie się gałazi kaszubskiej gdzieś w Karpatach, może w rejonie Dunajca). Widać na mapie jakby szlak migracji na północ, ku Bałtykowi – może to starozytny szlak handlu jantarem? Być może więc, że i Słowianie grupy obodryckiej i wieleckiej od tego rejonu Karpat zaczęli swoją ekspansję w rejon Odry i Łaby. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |