![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Tites |
wysłane dnia:
18.4.2011 12:25
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 17.3.2010 z: Kaszëbsczé Zagłãbié Wiadomości: 253 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Więc nasuwają mi się tylko 2 pytania.
1). Dlaczego w takim razie etnolekt kaszubski uzyskał status jedynego języka regionalnego w Polsce? (pomijając, że i ja podawałem, myślę, że ciekawą literaturę, zarówno co do języka, jak i narodu, do której mam wrażenie, że Pan się nie odniósł, a były to badania starsze i nie 'wszechpolskie'.). 2). Dlaczego rodzimi mieszkańcy Polski nie potrafią zrozumieć Kaszubów, pod względem komunikacji językowej, gdy każdy z nich posługuje się mową ojców? (znów pomijając, że nie potrafią zrozumieć tego o czym do nich mówią, jak widzą świat i ich problemów, choć wiem skąd to wszystko wynika). Poza tym, w myśl Pańskich wypowiedzi - przykład Jankiela - Żyd zawsze będzie Żydem, nawet gdyby czuł się Polakiem. Więc nie można o nim powiedzieć, że był polskim patriotą. Brnąc w to dalej - jednak były polskie obozy koncentracyjne. Bądź inaczej - skąd w polskim ustawodawstwie narodowość karaimska? Być może z Karaim / Karaib? Staszkù (ironicznie): - Ten greenhorn? Nie przesadzaj ;) Choć mógłbym się pochwalić pokrewieństwem z nim, po nazwisku, ale jednak takich krewniaków to wielu mam... I ciekawe, gdyby jednak okazało się, że jam rodowity Niemiec z krwi i kości, to PiS miałby rację o moim kamuflażowaniu się. Bo iluż to mych krewniaków polscy zbrodniarze wojenni wieszali na Biskupiej... ----- Kaszëbsczim jesmë lëdã - nim wiedno chcemë bëc! Niech ten sã pôli wstëdã - chto nie chce ò tim czëc. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |