![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
bcirocka |
wysłane dnia:
19.4.2011 20:47
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 10.12.2004 z: Przodkowo Wiadomości: 530 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan W Nowym Słowniku ortograficznym PWN z 1998 roku forma "zaglądnąć" jest opatrzona kwalifikatorem "reg." - forma regionalna.
Czasowniki "zaglądać" (forma ogólnopolska) i "zaglądnąć" (forma regionalna) różnią się aspektem, pierwszy reperezentuje aspekt niedokonany, drugi - dokonany. Ogólnopolski aspekt dokonany czasownika "zaglądać" to właśnie "zajrzeć", zgodnie z moją wiedzą, może już mało aktualną, bo studiowałam w latach 80. ubiegłego wieku. Cytuję słownik ortograficzny z 1998 roku, bo nie mam pod ręką nowszego. Może ktoś z użytkowników ma nowszy słownik i sprawdzi, czy przy słowie "zaglądnąć" jest jeszcze dopisek "reg."? Na mojej ulubionej stronie "Obcy język polski" Maciej Malinowski tak się wypowiada o rzeczonych formach: "Według językoznawców zaglądnąć jest regionalizmem (tak mówi się na południu Polski), warto więc w starannej polszczyźnie posługiwać się czasownikiem zajrzeć. Tak samo lepsze są bezokoliczniki spojrzeć, wyjrzeć niż spoglądnąć, wyglądnąć. Być może tłumacz pochodzi z Małopolski, wydawca winien mu jednak zwrócić uwagę na niestosowność używania formy zaglądnąć w języku literackim". http://obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=33 Tytusie, polonisto i kaszubisto, pewnie i Ty znasz tę stronę :) Moim zdaniem obie formy są poprawne, tyle że używanie "zaglądnąć" zdradza pochodzenie nadawcy komunikatu z tym słowem (czyli można podejrzewać, tak jak pisze Tytus, że Sasza jest z południa Polski). |
Poprzedni wątek | Następny wątek |