![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Stojgniew |
wysłane dnia:
27.6.2011 23:52
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 19.5.2011 z: Antiquissima Polonia, Mazovia Wiadomości: 306 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Cytat:
To notoryczne przypisywanie Polakom działań komunistycznego aparatu bezpieczeństwa PRLu czy nadawanie "antykaszubskiego" znaczenia sanacyjnej polityce wewnętrznej to jedno przekłamanie. Drugą jest wieczne uzurpowanie sobie prawa do wypowiadania się w imieniu wszystkich Kaszubów czy nawet calej społeczności pomorskiej z Krajniakami, Borowiakami i Kociewiakami włącznie. Przedłużeniem tego trendu jest przedstawianie represji wobec członków Zrzeszenia jako polityki nie wymierzonej przeciw konkretnemu ugrupowaniu politycznemu, ale z definicji "antykaszubskiej". Roszczenie sobie pretensji do reprezentowania Kaszubów i oceny ich "kaszubskości"- nawet tam gdzie była ona historycznie zjawiskiem zupełnie wtórnym do polskości. Jednak droga Magdaleno, powinnaś była przeczytać tutaj wcześniejszą moją dyskusję z udziałem użytkowniczki Zefki i Jerka. Poglądy Pana Jerka są bardzo konkretne. I wlasnie w tym caly sęk, ze nie ma w nich miejsca na Kaszubów-Polakow. Jest "albo albo" - stwierdzenie ktore na różne sposoby sformułowane padło tu już wielokrotnie. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |