![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jark |
wysłane dnia:
6.10.2012 20:51
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 12.2.2004 z: Wiôldzi Kack Wiadomości: 578 |
Re: cnoty pruskie W pierwszej chwili zastanawiałem się o jakie "pruskie" chodzi - czy o te, które mogły charakteryzować Prusów czy może "podwładnych króla pruskiego". Ta dwoistość to może nawet temat na inną dyskusję, dość że polecę Normana Daviesa "Zaginione królestwa", gdzie historyk ów doskonale wykazał iż XIX-wieczna "pruskość" była pierwszym, zastosowanym na skalę światową "rebrandingiem".
Masz rację, z pokolenia na pokolenie coraz bliżej Kaszubom do przeciętnych współczesnych Polaków (sic!). To zresztą oczywiste dla zwolenników polskości Kaszubów (bo jakby mogło być inaczej). Może ciekawsze byłoby opisanie, czy zmiany w mentalności Kaszubów są analogiczne jak i innych grup, kiedyś będących częścią niemieckiego dominium - choćby Ślązaków, Wielkopolan czy nawet niemieckich Pomorzan. Bo i tam, jak sądzę, nastąpiły zasadnicze zmiany. PS. Ciekawe z tym chabrem... Nie wiem, czy wiesz że Kociewiacy właśnie ten kwiatek wybrali jako logo dla swego regionu. Czyżby jakieś podświadome sentymenty? ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |