Strona główna forum Historia Piastowie i ich pochodzenie. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jark |
wysłane dnia:
7.11.2012 22:38
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 12.2.2004 z: Wiôldzi Kack Wiadomości: 578 |
Re: Piastowie i ich pochodzenie. @ SaszaR1a1a1:
Uogólniasz. Co innego cieżary jakie nakłada własny władca a co innego ciężary nakładane przez najeźdźcę. A za takich tylko uznać trzeba Piastów, którzy z przerwami ale toczyli walki o Pomorze od połowy X wieku do początku XIV stulecia. Zauważ, że Krzyżacy - choć całkiem obcy i też najeźdźcy jakoś nie mieli problemu z mieszkańcami gdańskiego Pomorza, czego akurat nie da się powiedzieć o Łokietku, Piaście z krwi i kości. To, że nas w szkołach od 80 lat uczą że wszyscy Pomorzanie byli, są i będą Polakami to zupełnie inna kwestia, ale niewątpliwie wpływa na postrzeganie świata. I geny nie mają tu wiele do powiedzenia. @ Józef Szanuję tych, których los po 1945 roku rzucił na Pomorze, Kaszuby. Dziś to też jest ich ziemia, ich ojczyzna, jedyna i prawdziwa. Pamięć o ukraińskich stepach i bagnach Polesie to tylko ich rodzinna legenda. Pomorze zawsze było otwarte dla przybyszów - zmieniali oni nas, a mu zmienialiśmy ich. To jacy dziś jesteśmy wynika z tej właśnie tradycji, Przybysze nie mają za co dziękować Kaszubom - to, że przygarnia się uchodźców, udziela im gościny wynika z europejskich i chrześcijańskich tradycji. Wiem,że to może być trudne, ale to jak podejdziemy do ludzi wyrzuconych z własnych domów wiele mówi o naszym człowieczeństwie. Cieszą mnie Ci Niekaszubi, którzy interesują się nasza ziemią. To, ze czasem odkrywają dawno odkryte lub płyną jak w mgle to inna sprawa. Wykaż życzliwość i cierpliwość. To na pewno zaprocentuje... |
Poprzedni wątek | Następny wątek |