Strona główna forum Historia Piastowie i ich pochodzenie. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
szkotka |
wysłane dnia:
11.11.2012 10:06
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 25.1.2012 z: woj.szczecińskie Wiadomości: 124 |
Re: Piastowie i ich pochodzenie. Dla mnie czasy Piastów( choć temat dyskusji to pochodzenie Piastów) to epoka inna niż współczesna, co podkreślało wielu moich przedmówców. Trzeba próbować nie przekładać naszych pojęć na tamte czasy. WŁadca był tym lepszy im więcej wojen wywołał, im więcej bogactw nawiózł z wojen no i nie dał się podbić. Umiejętność lawirowania w tym światku wojenek to podstawowa cecha władców. Walczył każdy z każdym i narodowość(ta wyrażana językiem)nie ma znaczenia. Szczególnie sąsiad z sąsiadem.Patrząc na średniowiecze polskie świetnie widać jak wyewoluowały z plemion większe organizmy,w jakie relacje wchodziły. Lubię tamtą epokę za tę nutkę inności niż współczesność ale tak naprawdę tamte relacje dziś są chyba jeszcze u Arabów. Co do Pomorzan to myślę że nie widząc przed sobą krain żywo zainteresowanych ich wciągnięciem w odręb "piastowski i po piastowski" powoli akceptowali świat w jakim żyli. Polskość była wzorcem, ideałem ale real był inny.
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |