Strona główna forum Sprawë Pani posłanka Hojarska |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
sgeppert |
wysłane dnia:
5.10.2004 11:00
|
Dobrzińc Najich Kaszëb Zarejestrowany: 17.6.2003 z: 索波特 Wiadomości: 1608 |
Re: Pani posłanka Hojarska Zacni i prawi Kaszubi, których zgromadzenie kalają wysłannicy rodem z Klewek. Obawiam się, że poglądy Kolegów są zbyt świetlane. Oczywiście na zjazd Kaszubów może przyjechać każdy i nic mi nie wiadomo, by posłanka Hojarska była oficjalnym gościem. Chcąc jednak w jej obecności szukać głębszego sensu, widziałbym go jako świadectwo rozziewu między kaszubsko-pomorskimi elitami a zwykłymi mieszkańcami regionu.
Pamiętamy atmosferę panującą przed unijnym referendum, roztaczane wizje wspaniałej przyszłości. Miałem wówczas pomysł wplecenia elamentów kaszubskich w kampanię referendalną, zrobienia jakiegoś plakatu z młodymi ludźmi i napisem "Jesmë Europejonóma". Rozmawiałem o tym ze znanym w regionie i kaszubskim środowisku urzędnikiem państwowym - ten szybko wylał mi na głowę kubełek zimnej wody: jakbyśmy poszli na Kaszuby zachwalać Unię, to byśmy byli skreśleni w oczach lokalnych społeczności. Usłyszałem, jak rządowi emisariusze kompromitują się nie mogąc konkretnie odpowiedziec na proste a życiowe pytania rolników czy rybaków. Przytaczam powyższy epizod, bo pokazuje on tworzenie się niszy, w którą wchodzą populiści pokroju Samoobrony. Mamy z jednej strony elity uniwersytecko - polityczne zbliżone do Platformy Obywatelskiej, które mówią o "regionalizmie" czy "uzdrawianiu finansów publicznych" w sposób niewiarygodny i niezrozumiały dla przeciętnego mieszkańca, z drugiej zaś strony tych właśnie mieszkańców, borykających się z kolejkami w urzędach i niewypłacanymi, szumnie wcześniej zapowiadanymi, dopłatami; w dziedzinie świadomości etnicznej czy regionalnej - z różnych źródeł słyszę, że owa kaszubska świadomość jest na poziomie "tutejszości" czy też "społeczności zdominowanej", proklamowany przez działaczy rozkwit kaszubszczyzny jest medialną iluzją. Trudno zatem dziwić się, że społeczność nie mająca oparcia w swych naturalnych liderach, jest łatwym kąskiem dla ofensywnej i używającej wpadającego w ucho języka, Samoobrony. Obecnie są wszelkie szanse, by - w odczuciu społecznym, a może i nawet realnie - obrońcą prostych ludzi na Kaszubach stała się ta właśnie partia. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Temat: | Nadawca | Data |
---|---|---|
Pani posłanka Hojarska | tgrabar | 30.9.2004 20:39 |
Re: Pani posłanka Hojarska | miroslaus | 4.10.2004 22:27 |
Re: Pani posłanka Hojarska | CzDark | 4.10.2004 23:23 |
» Re: Pani posłanka Hojarska | sgeppert | 5.10.2004 11:00 |
Re: Pani posłanka Hojarska | tgrabar | 5.10.2004 11:08 |
Re: Pani posłanka Hojarska | sgeppert | 5.10.2004 17:40 |