Strona główna forum Sprawë Film kaszubski inny niż dotychczas |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
tczewianin |
wysłane dnia:
4.6.2007 12:42
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 17.7.2003 z: Pietzkendorf-Müggau Wiadomości: 779 |
Re: Film kaszubski inny niż dotychczas Cytat:
Tuś mnie zażył bratku! A właściwie: siostro... Generalnie masz rację, może z wyjątkiem tego, że problem queer jest "marginalizowany". Sądzę, że jest on wręcz nadreprezentowany w wypowiedziach - pożal się Boże - polityków z LPR, tylko że brak równowagi dla drugiej (homoseksualnej) nogi. Podtrzymuję natomiast tezę, że jest to problem marginalny - przynajmniej dla mnie. Znam homoseksualistów, także (Marija, Józef!) Kaszubów i oni ani mnie ziębią ani grzeją. Nie przyjaźnię się z kimś ze względu na jego orientację seksualną, tylko ze względu na przymioty osobiste. I żaden minister mi tego nie zabroni, nawet jeśli by chciał. Natomiast stojąc wobec faktu, że jest zagrożony nasz byt biologiczny (wyjazdy lekarzy za granicę), problem czy Maciek śpi z (bosym) Antkiem czy z Wandą (co Niemca nie chciała) jest moim zdaniem pięciorzędny, nieistotny, marginalny. Problemem jest natomiast brak tolerancji w społeczeństwie IV RP i to już problemem pierwszorzędnym. "Tolerancji" nie należy mylić z afirmacją. Nie mam osobiście urazy do osób, które twierdzą że homoseksualizm jest grzechem, a tak zapewne sądzi większość Kaszubów. Mają oni także prawo swój pogląd artykułować, byle nie czyniąc nagonkę na "innych", bo to już niewiele ma wspólnego z wiarą. Zostawmy trochę Panu Bogu, póki nikt nie czyni krzywdy drugiemu człowiekowi, nie widzę powodów, żeby się wtrącać. Natomiast wymaganie od Kaszubów, żeby byli "nowocześni" i uważali, że związek: tata+tata+dziecko jest równoważny związkowi tata+mama+dziecko, jest lewackim ideologicznym terroryzmem. Nie chcę oglądać jakichś wytapirowanych dziadów w kusych majtkach na ulicach, którzy wywalają na wierzch jęzory, podobnie jak nie chcę obserwować prostytutek za szklanymi witrynami. Tylko mi nie suponuj, że w ten sposób obrażam homoseksualistów. Na Zachodzie prostytutki też mają swoją dumę, lubią swoje "powołanie", organizują się w związki zawodowe itd., itp. Skoro mamy "gay pride", to dlaczego mielibyśmy założyć, że w imię tak pojętej tolerancji nie doczekamy się "whore pride"? Cytat:
Większość chyba niestety tak, najpóźniej w trzecim pokoleniu. Ale chciałbym się mylić! Cytat:
Więc będzie to film o Szoszonach albo ludzie Hausa - tak czy owak egzotyka. Trójmiasto jest kaszubskie w sensie naszego duchowego i ideologicznego "chciejstwa", natomiast obiektywnie rzecz biorąc oblicze tego miasta jest polskie. Nie multikulturowe, nie kaszubskie, nie niemieckie, tylko polskie. Pozdrówczi Piech
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |