Strona główna forum Sprawë Kilka pytań |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
sgeppert |
wysłane dnia:
23.1.2008 17:16
|
Dobrzińc Najich Kaszëb Zarejestrowany: 17.6.2003 z: 索波特 Wiadomości: 1608 |
Re: Kilka pytań Cytat:
Nie mogłem tego znaleźć w internecie Nie mogę uwierzyć. Aż sam sprawdziłem w wyszukiwarce: 1.Gdzie odbywa się coroczna impreza poświęcona żniwom truskawkowym? Hm... wpisuję hasło "Kaszuby truskawki" i już w pierwszym odnośniku mam coś napisane. 2.W jaki sposób zginał Remus z powieści "Życie i przygody Remusa"? Powieść jest dostępna w sieci - wystarczy zajrzeć. 3.Jaka nazywa się kaszubski instrument utożsamiany z pasterstwem? "Kaszubski instrument pasterski": proszę, już w pierwszej odpowiedzi pojawia się jego nazwa! 4.Jaka nazywa się polska brygada, która brała udział w wyzwoleniu wybrzeża w 1945 r.? Stron o historii II wojny światowej jest od metra. Wpisałem "brygada wyzwolenie wybrzeża" i coś tam zobaczyłem. 5.Jaką nazwę ma rzeka na Pojezierzu Kaszubskim, na której zbudowano aż kilkanaście elektrowni wodnych? "elektrownie wodne pojezierze kaszubskie" - z odpowiedzi da sie poskładać elektrownei i rzeki, na których leżą. 6.Jakie jeziora należą do tzw. "Pierścienia Jezior Raduńskich"? Mapa też chyba dostępna jest w internecie, nie trzeba po nią iść do czytelni. 7.Kto był głównym ideologiem ZKP? Strzelam: Tomasz Żuroch Piechowski. 8.Nazwy kilku wiosek na Kaszubach związane z nazwiskami rodów szlacheckich. "rody szlacheckie na kaszubach" - wyskakuje trochę nazwisk i miejscowości. 9.Jaka jest nazwa filmu, wydanego w 1971 r. o tematyce kaszubskiej? Nawet się nie spodziewałem: jak wpiszę "film kaszuby 1971" to też coś znajdę. 10.Jaka jest nazwa wioski, w której znaleziono szczątki cmentarza menonickiego? W życiu bym nie wpadł na to, że jak wpisze się "cmentarz menonicki", to wyskoczy mi pełno miejscowości. No tak, ale nie wiadomo, która z nich jest wioską. Ale i na to jest rada - np. http://mapa.szukacz.pl Mądry człowiek powiedział: "Takie będą rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Nie ma co załamywać rąk, tylko należy się cieszyć, że młody człowiek chociaż wiedział, gdzie zwrócić się z pytaniem.
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Temat: | Nadawca | Data |
---|---|---|
Kilka pytań | Kordi | 23.1.2008 14:34 |
Re: Kilka pytań | adamfwk | 23.1.2008 17:16 |
» Re: Kilka pytań | sgeppert | 23.1.2008 17:16 |
Re: Kilka pytań | Kordi | 24.1.2008 14:53 |
Re: Kilka pytań | dino888 | 27.1.2008 18:31 |