Strona główna forum Sprawë Autonomia Śląska bliżej? |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Realista |
wysłane dnia:
30.5.2008 21:47
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 26.9.2004 z: Wiadomości: 243 |
Re: Autonomia Śląska bliżej? Cytat:
Za Hitlera i Stalina cała Europa zapłaciła straszliwą cenę. Oby nigdy więcej. Stalin umarł śmiercią naturalną, więc "skończył" dość normalnie. Czasami panu JKM zdarzy się powiedzieć coś błyskotliwego, ale często są to brednie paranoika tak jak w tym przypadku. Podejrzewam, że przegrywanie kolejnych wyborów wykształciło u niego awersję do demokracji, i stąd ta chęć zmiany reguł gry, tak aby on miał zawsze zapewnioną wygraną. Wg mnie problemem nie jest demokracja sama w sobie, źródłem zła jest system partyjny. Celem partii jest zwiększenie swojego stanu posiadania po następnych wyborach przez dokopanie konkurencji, rzeczywista poprawa losu ludzi jest na dalekim planie. Być może kiedyś ludzkość dojrzeje i wypracuje system oparty nie na wzajemnej rywalizacji, ale na współpracy w celu rozwiązywania problemów. Nie jest to sprzeczne z demokracją, a że jest to możliwe świadczy np. ruch oprogramowania open-source. Cytat:
Unia Europejska ma wiele wad i absurdów, ale dzięki niej w Europie nie było dawno istotnych konfliktów zbrojnych. Po raz pierwszy na taką skalę udało się stworzyć strukturę opartą na wzajemnej współpracy i zaufaniu, i tego nie mogą przeboleć UPR-y, LPR-y i inni rozmaitej maści politycy katolicko-nacjonalistyczni którzy zawsze żerowali na podsycaniu animozji międzynarodowych i kreowali się na jedynych obrońców racji stanu. Ciekawe które kraje pan JKM uznaje za wolne? Korea Płn.? Białoruś? Dlaczego nie poprosi o azyl jakiegoś dyktatora? Może dlatego, że tylko w demokracji może głosić swoje banialuki bezkarnie, w dyktaturze już dawno siedziałby w pace. Czy wogóle jest takie państwo rządzone przez dyktaturę, które ma dodatnie saldo migracji? Z tego co mi wiadomo, z dyktatur ludzie zazwyczaj uciekają do demokracji.
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |