Strona główna forum Sprawë Autonomia Śląska bliżej? |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jupcew |
wysłane dnia:
11.10.2008 11:03
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 18.1.2006 z: z Pomorza :) Wiadomości: 222 |
Re: Autonomia Śląska bliżej? Jestem wrogiem socjalizmu ale prawda jest taka, że rozwój, powodzenie i dobrobyt zależą w dużej mierze od wysokiego rozwoju poziomu i rozwoju struktur społecznych a system w tym przypadku to drugorzędna rzecz. Już historia pokazywała, że zorganizowane społeczności i świadome jednostki zawsze wygrywały ze społecznościami , będącymi w rozkładzie. Pomorze po 45 roku bardzo straciło, właśnie przez duży napływ ludzi z "nowymi wartościami" a system tylko to utrwalił. Cofnęliśmy się jako społeczność i to jest smutne. Śląsk nie przeżył aż tak mocno tego napływu, bo zagęszczczenie osadnicze było tam bardzo duże, zatem mogły swobodnie przepływać myśli i idee, nie była tam potrzebna żadna organizacja wiążąca ludzi w działaniu. Bo każda śląska rodzina była taką organizacją i twierdzą idei. Dlatego po 90 roku, łatwiej było tym ludziom się zorganizować i stąd RAŚ ma tak wielkie popracie. Na Śląsku nie ma rozmycia, albo się jest Ślązakiem albo nie i myślę, że Ci ludzie zajdą znacznie dalej niż my, bo ich organizacja jest żywa
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |