Strona główna forum Język Nazwiska kaszubskie |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
tczewianin |
wysłane dnia:
29.8.2006 13:13
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 17.7.2003 z: Pietzkendorf-Müggau Wiadomości: 779 |
Re: Nazwiska kaszubskie Witam Panie Januszu!
Pańscy przodkowie raczej nie "pisali się" Szyca, tylko "byli pisani" Szyca. Do drugiej połowy XIX w. większość mieszkańców Pomorza była analfabetami. Pleban (proboszcz, wikary) z oczywistych względów znał pismo i zapisywał petentów, tak jak usłyszał ich nazwisko. Gdy badam swoje korzenie, zawsze sprawdzam w księgach metrykalnych kim był proboszcz (Niemiec, Polak). Jeśli poprawnie zapisywał polskie i niemieckie nazwy i nazwiska, był dwujęzyczny. Jeśli polskie nazwiska przekręcał, był Niemcem itd. Z racji analfabetyzmu naszych przodków, mieli oni niewielką możliwość, by zwrócić uwagę proboszczowi, że źle zapisał nazwisko. Pozdrawiam TŻP
|
hesch |
wysłane dnia:
8.9.2006 23:20
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 28.8.2006 z: Koszalin Wiadomości: 10 |
Re: Nazwiska kaszubskie Czy nazwiska Szyc i Szyca są tożsame, czy też nie? Jeżeli nie to skąd się wzieło Szyca?
Co prawda, w okresie tuż powojennym urzędnicy - na mocy dekretu - mieli możliwość spolszczania pisowni obco brzmiących nazwisk i imion. W jednej rodzinie zdarzało się, że bracia mieszkający w różnych powiatach, noszą różne nazwiska np Szyca, Schütz,Schütza, Szyc. |
CzDark |
wysłane dnia:
12.9.2006 8:00
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: Nazwiska kaszubskie Wort je tez przeboczec nozwestka jaczi powstale przez dodowk na kunc nozwestka "-ski" np.
Pluta-Plutowski Karcz-Karczewski Mach-Machowski Thal-Talewski to tez pokazeje, jez pierwi pomorsczi nozwestka nie kunczele sa na -ski |
Gron |
wysłane dnia:
30.9.2006 15:01
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 19.8.2006 z: Wiadomości: 3 |
Re: Nazwiska kaszubskie Witam, a może podpowie mi Pan coś na temat nazwiska Gron.
Będę b.wdzięczna.Pozdrawiam Jolanta |
wesik |
wysłane dnia:
4.10.2006 22:11
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 3.9.2003 z: Cloppenburg/Niemcy Wiadomości: 9 |
Re: Nazwiska kaszubskie Polecam ksiazke Edwarda Brezy:"Nazwiska Pomarzan"
(ISBN 83-7017-898-7). Nazwisko "Gron" pochodzi od dolnoniemieckiego "Grön" albo "Groen" co znaczy : zielony,pozadliwy,lubiezny,niedorosly. W wysokoniemieckim odpowiada to "Grün" albo "Gruen". Inne formy sa "Gronert","Grönke" albo tez z dodatkiem "Gröne(v)feld","Grönholt","Grönheim" Dokladne opisanie w pracy E.Brezy. |
wotoch |
wysłane dnia:
5.10.2006 12:58
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 20.2.2004 z: Ciemno Wiadomości: 645 |
Re: Nazwiska kaszubskie Jak już mówimy o nazwiskach kaszubskich to ja osobiście mam problem ze znalezieniem informacji na temat nazwiska Wantoch Rekowski. Czy ktoś wie gdzie tego szukać?
|
Qubus |
wysłane dnia:
11.10.2006 16:08
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 11.10.2006 z: Wiadomości: 2 |
Re: Nazwiska kaszubskie Proszę o pomoc; które z wymienionych nazwisk należą do tradycyjnych nazwisk kaszubskich??
-Budzisz -Rybarski -Konkel -Netzel Za pomoc z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam |
Lucyneczka |
wysłane dnia:
21.10.2006 16:09
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 21.10.2006 z: Wiadomości: 1 |
Re: Nazwiska kaszubskie Błagam Was wszystkich forumowiczów o rychłą odpowiedź! Macie tak rozległą na temat nazwisk kaszubskich wiedzę, że chyba udzielenie odpowiedzi na to pytanie nie sprawi wam problemu. a BRZMI ONO: Budzisz, Rybarski, Netzel_ które z tych nazwisk to tradycyjne nazwiska kaszubskie? Błagam Was na kolanach: odpowiedzcie! lucyna
|
sgeppert |
wysłane dnia:
22.10.2006 17:34
|
Dobrzińc Najich Kaszëb Zarejestrowany: 17.6.2003 z: 索波特 Wiadomości: 1608 |
Re: Nazwiska kaszubskie Lucyneczko, użyj głowy i wyszukiwarki, a na pewno na tych stronach znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
|
« 1 2 3 (4) 5 » |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |