Strona główna forum Sprawë Proszę o pomoc... |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Wertyna |
wysłane dnia:
18.12.2007 20:16
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 18.12.2007 z: Wiadomości: 2 |
Proszę o pomoc... Zwracam się z prośbą o napisanie w czystym Kaszubskim Języku Bożonarodzeniowych życzeń świątecznych (wraz z tłumaczeniem na język polski ;) )... ja odkąd moja kochana babcia odeszła nie mam kontaktu z językiem a zamierzam umieścic te życzenia na innym forum na którym jestem z zdecydowanej mniejszości ;) bo większośc to ślązacy... jakie to forum? Ktoś mógłby zapytac? hmmm.... a otóż to jest forum zespołu UNIVERSE a ja chciałabym nie tylko wszędzie gdzie się da promowac muzykę ukochanego zespołu ale również piękno języka kaszubskiego niech te ślązacy i hanysy poznają przy tej okazji czar i magię kaszub.
Pozdrawiam Wertyna |
Belok |
wysłane dnia:
18.12.2007 22:03
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 21.3.2004 z: Pëlckòwò Wiadomości: 295 |
Re: Proszę o pomoc... Mòże tak cos:
Czej pierszi gwiôzdë mërgnienié Rozwidni nen smroczny swiat A strojny danczi pôchniączka Wspòminkã mdze dzecnëch lat Czej kòl kòlãdów spiéwaniô Redosc zamieszkô w Was Pëszné żëczbë Wóm skłôdóm W nen Gòdów swiątëchny czas! A mòże chto spróbùje na wiérztkã przedolmaczëc?
|
bcirocka |
wysłane dnia:
18.12.2007 23:25
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 10.12.2004 z: Przodkowo Wiadomości: 530 |
Re: Proszę o pomoc... Spróbuję na polski (nieco zmieniwszy liczbę sylab w kilku wersach, ale zachowawszy pary rymów męskich :):
Gdy gwiazdka już zamigocze Rozjaśni ponury świat Gdy zapach choinki przywoła Wspomnienie dziecięcych lat Gdy w czasie kolęd śpiewania Radość zamieszka w Was Życzenia świąteczne Wam złożę W Bożonarodzeniowy czas |
bcirocka |
wysłane dnia:
18.12.2007 23:37
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 10.12.2004 z: Przodkowo Wiadomości: 530 |
Re: Proszę o pomoc... I wersja nieco bardziej dosłowna:
Gdy pierwsza gwiazda na niebie Rozświetli ten mroczny świat A strojnej choinki zapach Przywoła wspomnienia sprzed lat Gdy podczas kolęd śpiewania Radość zamieszka w Was Życzenia świąteczne Wam składam W ten Boga narodzin czas |
Wertyna |
wysłane dnia:
19.12.2007 13:50
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 18.12.2007 z: Wiadomości: 2 |
Re: Proszę o pomoc... Dziękuję Serdecznie za odpowiedź na mój post.
Wykorzystam ten tekst zaskakując nim moją Universiasto=Forumiasta Rodzinkę ;) i w tym miejscu pozwolę sobie złoży wszystkim zaglądającym na owo forum życzenia Wesołych Świąt! Bez zmartwień, Z barszczem, z grzybami, z karpiem, Z gościem, co niesie szczęście! Czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt! A w Święta, Niech się snuje kolęda. I gałązki świerkowe Niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt! A z Gwiazdką! - Pod świeczek łuną jasną Życzcie sobie - najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia |
Dolnoslazak |
wysłane dnia:
23.12.2007 22:04
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 1.6.2005 z: Wrocław Wiadomości: 90 |
Re: Proszę o pomoc... Dawno nie wypowiadałem się na Naszych Kaszubach. W międzyczasie m. in. przez 2 miesiące byłem pacjentem szpitala, obroniłem pracę magisterską, zakwalifikowałem się na stypendium zagraniczne. Wybiłem się z rytmu, ale chciałbym znowu się wkręcić i raz na jakiś czas wypowiadać się na różne tematy. Czuję się zwłaszcza bardzo zobowiązany, żeby odpowiedzieć na prośbę Jucpewa: "1)Proszę bardziej uszczegółowić swoją wypowiedź w sprawie "zaniepokojenia" . Niedomówienia to świetne pole dla nadinterpretacji" w wiadomości "Polsko-kaszubska Rzeczpospolita Obojga Narodów".
|
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |