Strona główna forum Historia Rumlandy |
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
erzette |
wysłane dnia:
5.3.2005 12:05
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 29.9.2004 z: Warszawa Wiadomości: 94 |
Re: Rumlandy Podobno (choć nie ręczę za tę wiadomość) nazwę Miastko wywodzi się od dawnych właścicieli tej miejscowości - rodziny von Massow.
Z drugiej strony wesołomiasteczkowy źródłosłów jest niezwykle sympatyczny!
|
goch |
wysłane dnia:
1.3.2005 23:08
|
Współtworzę ten serwis Zarejestrowany: 5.8.2004 z: Czersk- Słupsk - Borowy Młyn Wiadomości: 147 |
Re: Rumlandy Jak pamietam z czasów mej młodości to w moich stronach tj. na pograniczu Kaszub, Borów i Kociewia, w Czersku - "rumlem" określano zabawę ( potańcówkę) Tak m.in. określaliśmy modne wówczas (lata 60 XX w.)prywatki, mówiąc: "...wczoraj u Piotrka był fajny rumel". Idąc dalej tym śladem ,tym mianem określano także hałas - harmider, powstający w wyniku zabawy...?
Oczywiście miejscowość Jaszcz leży nie nad Wdzydzami (chyba, że jest tam gdzieś jakieś wybudowanie lub pustki tak nazywanę, o czym nie wiem) a jest w parafii Osie. Jaszcz jako więś jest już notowana od 1516 roku w formie Jasschtze, w 1534 r. jako Jaszcze, potem już jako Jaszcz. Wiem m.in. otym z artykułu pana prof. Edward Brezy opublikowanego w dwumiesięczniku "Naji Goche" nr.3 z 2003 roku. Artykuł ten przedstawia pochodzenie nazwiska Jaszczerski. Tak nazywał się mój "po kądzieli" dziadek Jan Jaszczerski (ur. w Rudnie 1879-zm. w Subkowach1944) mieszkaniec Subków, o którym także można poczytać w "Naji Goche" nr. 2 z 2004 roku. Pozdrawiam Pana, panie Piotrze... Zbigniew Thal- Talewski |
1Kilo |
wysłane dnia:
16.2.2005 21:30
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 10.10.2003 z: Konin Wiadomości: 6 |
Re: Rumlandy A nie chodzi czasem o coś takiego co w Wielkopolsce nazywają rumunek? Oznacza teren wyrumowany czyli wykarczowany w lesie lub na jakimś pustkowiu. Żródłosłów też jest niemiecki, przejęty najprawdopodobniej od osadników, którzy w XVIII wieku na prawie tzw. olenderskim zasiedlali własnie takie tereny.
|
bartoszb |
wysłane dnia:
7.11.2004 23:17
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 1.11.2004 z: Gdańsk Wiadomości: 15 |
Re: Rumlandy Ale skąd polska nazwa Miastko, któa istniałaja już co najmniej przed wojną?
Rummelplatz = wesołe miasteczko, może to o to bardziej chodziło?
|
sxxxx |
wysłane dnia:
25.9.2004 14:17
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 22.7.2003 z: Bydgoszcz/Krajna Wiadomości: 5 |
Re: Rumlandy Cytat:
Tak jest, Wdzycki Park Krajobrazowy i okolice. Cytat:
Tak, to był teren osadnictwa niemieckiego. Ja też kombinowałem z tym "rummeln", ponieważ to może oznacząć także "dudnić" - myślałem o karczowanie lasu albo osuszaniu bagien. Ale na liście "Pomeranian Griffin" dostałem taką oto odpowiedź: Acc. to Bahlow's name dictionary „Rumland” or „Rühmland” is derived from a nickname for vagrant people. „räume das Land” = move from the land. Ziemia włóczegów ?Więc chyba faktycznie był to loklany odpowiednik "Dzikich pól", tylko że na kresach zachodnich Rzeczypospolitej :) pozdrawiam Piotr |
sgeppert |
wysłane dnia:
25.9.2004 11:21
|
Dobrzińc Najich Kaszëb Zarejestrowany: 17.6.2003 z: 索波特 Wiadomości: 1608 |
Re: Rumlandy Jak rozumiem, chodzi o Jaszcz w okolicy Osia. Rummel to 'wrzawa, rejwach' albo 'rupieciarnia'. Przypuszczałbym zatem, że chodzi o jakąś lokalną nazwę, coś w rodzaju 'dziadowskie łąki'. Czy w tamtych stronach mieszkali Niemcy?
Nawiasem mówiąc, Miastko - Rummelsburg - to byłby 'zamek-rudera' |
sxxxx |
wysłane dnia:
24.9.2004 9:08
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 22.7.2003 z: Bydgoszcz/Krajna Wiadomości: 5 |
Rumlandy Witajcie!
Mieszkańcy Jaszcza nazywają cześć okolicznych terenów mianem "rumlandy" (albo może " rummlandy"). Czy ktoś wie może czy to coś oznacza? pozdrawiam Piotr Gabrych |
| Od najstarszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |