Strona główna forum Sprawë "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
wotoch |
wysłane dnia:
17.6.2008 14:17
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 20.2.2004 z: Ciemno Wiadomości: 645 |
"Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" Przeglądając informacje o reprezentacji piłkarskiej i wielkim sukcesie narodowym natrafiłem na ciekawostkę regionalną. Jak sie okazuje rosyjskie media donoszą że już wkrótce Śląsk odłączy się od Polski.
Więcej tu : http://www.tvn24.pl/-1,1554033,wiadomosc.html lub tu : http://www.tvn24.pl/12690,1548884,wiadomosc.html Jak widać jedni walczą o przetrwanie w przyrodzie inni już o autonomię. Dokąd zmierzasz Cassubio? Marek Wantoch Rekowski - Kramarzyny
|
m_narloch |
wysłane dnia:
17.6.2008 19:07
|
Aktywny użytkownik Zarejestrowany: 23.4.2008 z: Łąg, Śliwice,Gdynia Wiadomości: 39 |
Re: "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" Ciekaw jestem jak miałaby wyglądać wymarzona śląska lub kaszubska autonomia? Jakie miałyby być jej granice terytorialne, kompetencje władz. ZK-P ani żadna inna licząca się instytucja jak na razie nie wypracowały w moim odczuciu żadnego konkretnego stanowiska w materii wykorzystania obecnych instytucji samorządowych na Pomorzu ani też zakresu ewentualnej autonomii.
|
marcinlezmik |
wysłane dnia:
19.6.2008 18:48
|
Aktywny użytkownik Zarejestrowany: 5.6.2007 z: Roczicënë-Nyjow, Wiôldżé Roczitczi Wiadomości: 31 |
Re: "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" Nie podali numeru ani nawet dnia wyjścia rosyjskiej gazety, więc informacja ta budzi moje zastrzeżenia(tvn lubi czasem wprowadzać rusofobię).
A co do posłanki, to Kutz ma rację. Pozdrawiam Myrck
|
kaszuba82 |
wysłane dnia:
2.7.2008 3:18
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 21.2.2005 z: Kościerzyna Wiadomości: 1 |
Re: "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" Myślę, że obszar współczesnych granic rozciągałby się od Tucholi po Hel ( na północ), obejmowałby powiat kościerski od wschodu po powiat bytowski na zachód. Stolica Gdańsk.
Ale..to tylko marzenia.. |
m_narloch |
wysłane dnia:
2.7.2008 20:39
|
Aktywny użytkownik Zarejestrowany: 23.4.2008 z: Łąg, Śliwice,Gdynia Wiadomości: 39 |
Re: "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" W samym powiecie wejherowskim mieszka ok. 183 tysięcy ludzi, przy czym w spisie powszechnym do mówienia w języku kaszubskim przyznawało się ok 50 tysięcy (nie wspominając o liczbie osób podających narodowość kaszubską). Teren ewentualnej autonomii byłby w znacznej większości zamieszkały przez ludność, która z Kaszubami się nie utożsamia, a być może w razie zamieszkania w takim tworze miałaby odczucia do niego negatywne. Sama autonomia nie jest mrzonką moim zdaniem- stopniowa autonomizacja regionów w Polsce, czy też ich zwyczajne umocnienie poprzez zwiększenie środków i kompetencji jest procesem nieuchronnym, w takiej czy innej formie obecnie samorządu mogą podejmować ze sobą współpracę, np. przy dofinansowaniu projektów związanych z ochroną kaszubskiego dziedzictwa. Najważniejsze jednak to tworzenie zrębów dla silnej pomorskiej gospodarki.
Temat autonomii tak jak i parę innych stale się w dyskusjach wśród co niektórych Kaszubów powtarza, ale nigdy nie słyszy się w nich niestety, że dana autonomia pomorska w tej czy innej formie, aby służyć kaszubskości, musiałaby być również atrakcyjna pod względem korzyści kulturalnych i ekonomicznych dla wszystkich mieszkańców Pomorza. Na to jak działają politycy i czołowi działacze regionalni nie mam jednak najmniejszego wpływu, a więc wracam do swojego wolterowskiego ogródka pracować nad własną autonomią. |
nawcz |
wysłane dnia:
4.7.2008 23:04
|
Zarejestrowany użytkownik Zarejestrowany: 23.6.2008 z: Nawcz-gm. łęczyce Wiadomości: 4 |
Re: "Rosyjska prasa straszy secesją Śląska" Witam
no własnie dokąd skoro nie mogę znalesc ani jednej stronki z informacją o planowanym rozwoju Kaszub jedynie same skanseny Rosianie lubia baiki pisac bo co im pozostało skoro im Polskę odebrano chyba pozostał im sie ino sznur -hehhee - a moze marzą o przyłączeniu Kaszub do Rosji pozdrawiam |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |