![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
adamfwk |
wysłane dnia:
10.1.2011 22:36
|
Współtworzę ten serwis ![]() ![]() Zarejestrowany: 5.10.2003 z: Piękna Belocja- Lebcz Wiadomości: 136 |
Re: "Mòcniészé słowò" pò kaszëbskù Dobry wieczór,
ależ my Kaszubi potrafimy przeklinać! :) Matizernoga! Mariczëné Buksë! Ala diôble jo! A niech cë! Niech to diôble wezna! i bardziej południowe Paraluch! A ja jako małe dziecko bywa maly Kaszëba w zalezności od zachowania nazywany: - Szalinc (od nazwy wiatru) - Ôlenspiegl ( z dolnoniemieckiego Eulenspiegel) - Krôsnik (moze od Krosniãt?) - Òbarchnialc (od Òbarchniëc, czyli oszaleć) - Lorbas ( z dolnoniemieckiego dialektu Gdańska, u Grassa występuje, u nas miało podwójne znaczenie, rownież w męskiej anatomii) - Rojber ( od rojbrowac, czyli być niegrzecznym, z niemieckiego Räuber) - Czëdélc ( od czëdli, czyli glupi) - Bojs ( pojęcia nie mam skąd to określenie, zawsze mnie to zastanwiało, ale szeroko używane też w znaczeniu "syn, chłopak" - Pùrtk ( od diabełka kaszubskiego) - Zgnilc ( od zgnili, czyli leniwy) - Blaue Vogel ( z niemieckiego) - Swintùch (jak ktoś chodził czôrni ë ùswiniony, czyli brudny) no to tyle przykładow z życia codziennego, które wpadły mi naprędce do głowy. Znacie jeszcze jakies? Pozdrowienia
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |