![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
Jark |
wysłane dnia:
16.11.2011 11:16
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 12.2.2004 z: Wiôldzi Kack Wiadomości: 578 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Obejrzałem sobie ową mapkę i nasuwa mi się nieodparcie wrażenie, że ktoś próbuje odtworzyć trasę marszu lodowca przez Środkową Europę na podstawie dzisiejszego położenia otoczaków jednej z odmian gneisu przywleczonego przez lodowic ze Skandynawii. Mało tego, chce nam wmówić, że to już prawie pewnik - że szedł ów lodowiec doliną Wisły do Gniewu a później skręcił lekko w lewo omijając Nowe by później zrobić dwa piruety i zrzucić 74 kamyki koło Sępólna... Nie sądzisz, że to śmieszne, że przy takich danych to zwykłe wróżenie z fusów jest metodą dającą w 100% pewny wynik?
Znacznie więcej o powiązaniach etnicznych można się dowiedzieć choćby z mapy rozmieszczenia nazwisk (moikrewni.pl). Wskazana przez Ciebie trasa owej migracji w miarę pokrywa się z siecią hydrograficzną - Wisły, Noteci-Warty i dalej Haweli i Łaby. Co to może oznaczać? No może to potomkowie jakiś jurnych flisaków z Karpat (bo czy wiadomo co się dzieje na tych spływach Dunajcem)? Wybacz, ale jestem coraz bardziej sceptyczny do tych kolejnych rewelacji. Nie wiele to wnosi do poznania naszej przeszłości. Ludzie wędrowali, wędrują i wędrować będą. Z ciekawości, potrzeby dnia codziennego, z chęci zysku lub zemsty. A z nimi geny, tu jednak widzimy tylko ich męski wycinek. A taka wiedza to żadna wiedza. Statystyka to piękna nauka: pan i jego pies mają statystycznie po trzy nogi. |
Poprzedni wątek | Następny wątek |