![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
CzDark |
wysłane dnia:
17.11.2011 20:21
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomor... Cytat:
O pokrewieństwie genetycznym decyduje wypadkowa pokrewieństwa CAŁEGO GENOMU, nie samego tylko chromosomu Y. Jeśli przyjęlibyśmy taką kuriozalną zasadę to okazałoby się, że większość Finów jest bliżej spokrewniona z Chińczykami niż ze Szwedami, a większość Polaków bliższa jest Syngalezom i niektórym mieszkańcom Kamerunu niż Francuzom. To oczywista nieprawda. Nie można wyciągać wniosków o pokrewieństwie na podstawie samych haplotypów Y, które często poprzez zjawiska bottlenecków i dryftu zupełnie dysproporcjonalnie zwiększały bądź zmniejszały swą częstość w populacji. Jak wiadomo z każdym pokoleniem zwiększa się liczba przodków. Jeśli ktoś 1000 lat temu miał jednego przodka Aborygena, to nie oznacza, że on sam musi wyglądem także przypominać Aborygena. Przykład Finów i Szwedów dobrze odzwierciedla ten problem. Generalnie zgoda, jednak trzeba też pamiętać, że nośnikiem etnosu jako takiego są przede wszystkim mężczyźni. Udział kobiet często wynikał z tzw. branek. Podobieństwa pomiędzy Szwedami i Finami są w dużej mierze wtórne - Szwedzi pod względem językowym to Germanie, zaś Finowie to Uralczycy. Oczywiście możesz mieć rację jesli chodzi o ich pokrewieństwo "po kądzieli" - często było bowiem tak, że dwa odmienne etnosy zajmując nowe siedlisko zabijały męzczyzn, a zostawiały kobiety wskutek czego "po kądzieli" były sobie pokrewne. Drobna uwaga językowa. Zamiast pojęcia "dryft" i "bottleneck" bardziej po polsku są "dryf" i "wąskie gardło"; myślę że więcej osób kojarzy te drugie. Odnośnie tych mapek mam kilka pytań: 1) Czy próby z "ziem odzyskanych" były od aktualnych mieszkańców (tych po 1945 r.) czy też od rodzimej ludności, czy też wskutek badania DNA osób zmarłych ? 2) liczebność tych prób, zwłaszcza w odniesieniu do Pomorza; pewnie są na ten temat jakieś konkretne publikacje, chętnie bym je przeczytał 3) Może masz jakieś dane odnośnie mtDNA czyli pokrewieństwa "po kądzieli"
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |