![]() ![]() ![]() |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
pienczke |
wysłane dnia:
27.3.2012 11:13
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 31.5.2004 z: lasów Nowego Pomorza Wiadomości: 310 |
Re: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan Bardzo dziękuje za tą odpwiedź i przepraszam że zauważyłem ją dopero teraz:).
Generalnie nie widzę pola do wielkich sporów. Dwie rzeczy tylko: Wytłumaczę sie, mówiłem o etnicznym charakterze naszej odrebności uznając że Etnos to idelanie pasujace słowo. Wiecej niż biologia ale nie sama kultura. Swiadomie użyłem tego określenia w trochę innym znaczeniu, niż wspólcześnie używane - dlatego że współczene jego rozumienie jest właśnie zubożone o wątek biologiczny. Dominuje pogląd rozpatrywujący ludzkie wspólnoty jako wyłącznie kulturowe, tymczasem na wczesnych etapach rozwoju kultury odrębna kultura właściwa jakiejś wspólnocie była pochodną i wtórną wobec tej wspólnoty jako rodu/związku rodów, nie tak jak w nowoczesnych społeczeństwach, gdzie kultura jest nie tylko nieporównywalnie ważniejsza od biologii ale właściwe ją krok po kroku eliminuje. Obecnie lansowana w ruchu kaszubskim opinia utożsamia odrebność kaszubską z kwestiami wyłącznie kulturowymui (które Kolega nazywa etnicznymi). Tymczasem kaszubska odrębność ma także charakter rodowo-rodzinny, biologiczny, który ja nazywam etnicznym. Wystarczy spojrzeć na mapę rozmieszczenia nazwisk w Polsce. Popularne kaszubskie nazwiska wystepują głownie tutaj, rzadko które jest liczne w innych rejonach kraju. Odkrycia genetyki, o których Kolega pisze wzmacniałyby nasze postrzeganie tego aspektu kaszubskiej odrebności przenosząc go w głąb "starowieku". Druga rzecz: Po Kolegi wyjaśnieniach, nie mam jasności czy ów ród pomorski tzn mutacja genetyczna powstała na Pomorzu. Jeżeli nie to całej mojej konstrukcji grozi zawalenie:) Ale przeżyję:)
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |