Strona główna forum Sprawë Czy pan Bóg stworzył (lud/naród) Kaszubów |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
pienczke |
wysłane dnia:
11.6.2012 9:26
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 31.5.2004 z: lasów Nowego Pomorza Wiadomości: 310 |
Re: Czy pan Bóg stworzył (lud/naród) Kaszubów Właśnie o coś takiego mi chodzi. Nie słyszałem tej wypowiedzi śp bp Szlagi ale nie raz słyszałem pochlebne opinie o Kaszubach wypowiadane przez abpa Gocłowskiegi i ostatnio abpa Głodzia. Zastanawiam się zatem jak duchowieństwo na Pomorzu postrzega Kaszubów i naszą tożsamość? jako coś podobnego do subkultury myśliwych czy środowiska portowców? Czy też widzą nas właśnie w perspektywie biblijnych "narodów" o których mówią psalmy i ewangelie. Czy elementy języka kaszubskiego obecne w celabracjach kościelncyh ostatnich lat są wykonaniem polecenia głoszenia Słowa wszelkim narodom, czy też raczej folklorystycznym ozdobnikiem na podobieństwo barwnych pisanek. I tak sie też zastanawiam czy my Kaszubi wierzymy, ze jesteśmy przez Boga powołani do dalszego życia jako wspólnota języka, kultury i wspólnej pamięci czy też raczej jesteśmy w naszych własnych oczach wypadkową folklorystyczno lingwistycznych archaizmów.
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |