Strona główna forum Sprawë Czy pan Bóg stworzył (lud/naród) Kaszubów |
Poprzedni wątek | Następny wątek |
Nadawca | Wątek |
---|---|
pienczke |
wysłane dnia:
15.6.2012 14:21
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! Zarejestrowany: 31.5.2004 z: lasów Nowego Pomorza Wiadomości: 310 |
Re: Czy pan Bóg stworzył (lud/naród) Kaszubów - "Pomorcy"obok wątku "Pomorcy mi się podobają i będę tak mówił, bo mnie lepiej brzmi niż Pomorzanie"
Brawa dla XIX wiecznegi polskiego pisarza Kraszewskiego rodem z Polesia, za wynalazek, który lepiej brzmi niż jedyna i autentyczna nazwa. I jeszcze ta fascynująca brutalność.:) Bo o naturalności i pierwotności trudno mówić jezeli jest sztucznym wytworem xix wiecznego pisarza. " nie wyniosłem z seminarium tej wiedzy," A ma kolega jakieś wrażenia na temat tego jak pomorskie duchowieństwo odbiera/traktuje/zna Kaszubów? Czy wśród naszych ksieży śwaidomość głoszenia Słowa "narodom" - tu Kaszubom jest powszechna? Bardzo to ciekawe. "Możemy mieć mszał" A będziemy mieli? Bo uczestniczenie w "kaszubskich" mszach, których kaszubskosć polega na to że Pani przebrana za tancerkę pieśnie i tańca odczytuje z trudem perykopę ze starego testamentu zaczyna mnie nudzić z powodu braku zanurzenia w języku. Ktoś pracuje nad tym mszałem?
|
Poprzedni wątek | Następny wątek |